Status over 2018 + nytårshilsen

2018 lakker mod enden. Det er tid til at gøre status over endnu et limousineår. Meget af det, der foregår og er foregået omkring limousinerne, er på en måde rutine. Arbejdsgange er gennem årene løbende blevet optimeret og der er sket diverse forbedringer. Men selvfølgelig oplever vi stadig nye situationer og nye udfordringer, og vi gør derfor stadig nye erfaringer, hvilket den følgende tekst i nogen udstrækning afspejler.

Sommerens tørke var streng, og mens vi var i den, var vi pænt bekymrede. Hvor længe ville det mon blive ved? Kom vi mon til at mangle foder? Kunne vi blive tvunget til at slagte dyr for at få foderet til at slå til?

Vi valgte i situationen at være proaktive ved dels at indkøbe lidt grovfoder (wrap) dels at slagte nogle dyr, som vi i et normalår nok ville have beholdt.

Vi kunne konstatere, at dyrene egentlig klarede varmen fint nok. Vi havde heller ikke problemer med brunst og drægtigheder. Da regnen så endelig kom, oplevede vi en græsvækst uden lige. Så selvom kornhøsten blev elendig, så gik det alt i alt ikke så galt som vi først frygtede.

Vi sælger stadig kød til en del private kunder, og vi glæder os over alle de rosende ord, som vi får på grund af kødet – dets smag og mørhed og de vilkår som vores dyr har. Samtidig bekymrer det os, at oksekød i visse kredse er stigende upopulært. Hvis forbrugerne i stigende grad fravælger oksekødet i et forsøg på at være politisk korrekte, så kan det betyde, at der ikke længere er et realistisk marked for vores beskedne produktion af velfærdsbøffer mv. Det er en skræmmende tanke.

10 kalve fik vi i 2018 – 4 tyrekalve og 6 kviekalve. Alle 10 kalve blev født uden problemer. Der skulle dog have været 11 kalve i alt – men desværre var årets sidste kalv dødfødt – det var nedtur.

Vi fik i 2018 kalve efter Grønbjerg Hugoe, Færks Clark, Gabin og Damgaard King. Kalvene varierede i størrelse fra 35 kilo til 58 kilo. Alle drægtigheder, med undtagelse af een, var kortere end de 292 dage, som er gns. for limousineracen.

Vi giver altid kalvene pænt megen opmærksomhed når de er små for at få dem så tamme og let håndterbare som muligt. Men ikke alle responderer ens – nogle kalve bliver overdrevent kærlige, mens andre forbliver reserverede. To af årets kalve er faktisk hoved-sky – hvilket er usædvanligt for vores besætning, da vi som minimum plejer at kunne røre alle kalve på hovederne. Om vi kom til at glemme de to kalve, da de var små, eller om deres temperament er til den dårlige side, er vi den dag i dag i tvivl om.

Som regel udnævner vi på denne tid af året en kalv til at være “Årets dængse”. Det vil vi også gøre i år. Titlen tilfalder årets sødeste, frækkeste og mest charmerende af årets kalve. Valget var ualmindeligt nemt i år – de fleste kalve er super søde at se på, men kun een af kalvene betager os i en grad, så vi bare må smile hver gang vi ser ham – det er ORLA. Orla er en rigtig her-kommer-jeg kalv, som elsker al opmærksomhed. Han kommer selvfølgelig springende når vi kalder, og han elsker at blive kløet og klappet på hele sin kompakte krop.  Han har også en fest når hund eller kat skal jages ud af stien, som han går i. Fra den allerførste dag havde han en total selvsikker attitude – og mor Loras rolighed og overbærenhed bidrager helt sikkert også til Orlas uimodståelige fremtræden. Senest lagde han sig til rette ovenpå sin liggende mor for bedre at kunne nå mig (Susanne), som var optaget af en anden kalv på den anden side af Orlas mor. Det syn var helt uimodståeligt – det skulle have været filmet!! Men desværre havde jeg ikke telefonen med til at forevige optrinnet. (Prøver at få taget nogle dagsaktuelle billeder af Orla, så der kan komme en nyhed om at han er blevet “Årets dængse”).

Mange tak til alle dem, der i løbet af året har læst med her på siden – mange tak også for løbende kommentarer og spørgsmål.

Vi lover også i 2019 – i ord og billeder – at fortælle om hvad der sker her på Balløjgården. Vi bruger dels hjemmesiden her, dels besætningens Facebook-side. Fortsat vil det være sådan, at hjemmesiden er det mest faglige medie, mens Facebook fortrinsvis bruges til forskellige billednyheder. Nogle gange er samme nyhed at finde begge steder – nogle gange kun det ene sted.

GODT NYTÅR !!