Praktiske oplysninger til kødkunder

Praktiske oplysninger til kødkunder

Kødtype og -mængde

Kødet, som jeg normalt sælger, er fra store tyrekalve, som slagtes når de er omkring et år gamle. På det tidspunkt vejer tyrene typisk 550-600 kg. En gang i mellem sælges kød fra en kvie, som ikke skal indgå i avlen. En kvie vil være nogle måneder ældre, være lidt mørkere i kødet og have en lidt højere fedtprocent i kødet end en tyr.

Når dyrene er slagtet og kødet er modnet i kølerum, så vejer slagtekroppen typisk 330-360 kg, inkl. knogler, (knogler udgør normalt ca. 20 % af slagtekroppen).

Jeg sælger helst kødet som kvarte dyr. Ottendedele dyr er dog også en mulighed. Et kvart dyr vejer normalt 80-90 kg og rækker typisk i næsten et år i en ”madglad” børnefamilie. Hvis husstanden ikke er særligt stor eller kødspisende, eller hvis frysekapaciteten er begrænset, anbefales det at dele en kvart med f.eks. familie, venner eller naboer.

Køb af såkaldt pistol (kun bagenden af dyret), hvor det mest attraktive kød sidder, kan også lade sig gøre.

Modtagelse af kødet

Kødet skal afhentes hos slagteren – se adressen nedenstående. Kunden – eller dennes repræsentant – skal være til stede hos slagteren, når kødet skal skæres ud – dels for at få stykkerne skåret passende ud i forhold til familiens ønsker, dels for løbende at lægge kødet i fryseposer.

Ved traditionel udskæring, skærer slagteren kødet ligeligt ud. Det betyder, at alle kunder får kød fra både forende og fra bagende af dyret. Slagteren hakker det kød, som skal hakkes, og kunden får det hakkede kød med hjem som en samlet mængde i en plastiksæk. Også suppebenene får kunden med hjem som samlet mængde i en plastiksæk.

Pris for kødet

2023-priser:

  • Ved den traditionelle udskæring (beskrevet ovenfor) koster vores limousinekød kr. 70,- pr kg.
    Den samlede pris beregnes ud fra dyrets vægt lige før udskæringen begynder. Prisen er inkl. slagteomkostninger.
  • Ved pistoludskæring (kun bagenden af dyret) koster vores limousinekød kr. 88,- pr kg.
    Prisen ligeledes beregnet ud fra vægten af bagfjerdingen lige før den løftes af krogen. Prisen er inkl. slagteomkostninger.
  • Hakket kød (typisk fra forenden af dyret) koster kr. 75,- pr kg ved køb af minimum 10 kg. Prisen for hakket kød beregnes ud fra nettovægt.
  • Suppeben, som fremkommer når hele forender udbenes, er normalt gratis

Adresse til slagteren:

Kisbæk Slagteri – Ginegårdsvej 3 – 6240 Løgumkloster

Huskeliste, når du skal hente kød:

  • Plastposer, store, f.eks. 8 liter – til emballering (fødevarekvalitet)
  • Plastposer, små, f.eks. 4 liter (ditto kvalitet)
  • Tusch – vandfast – til at skrive på poserne med
  • Kraftige kasser, baljer eller køletasker – til transporten
  • Evt. engangshandsker (egnet til fødevarekontakt)
  • Evt. forklæde, hvis du vil skåne dit eget tøj, når kødet pakkes
  • Evt. tæppe eller dyne til overdækning af kødet i bilen, hvis du skal køre langt