Sensommer på Balløjgården

August blev til september, så nu er efteråret officielt begyndt, også selvom september startede ud med flotte sensommerdage.

Der er stille og roligt blandt limousinerne på marken. Det tyder meget på, at køerne, og kvien Petrine, alle er blevet drægtige, og at jeg kan glæde mig til 8 kælvninger til foråret.

De voksne dyr går med heatime-transpondere, så både deres almindelige aktivitet og deres drøvtyggeraktivitet kan overvåges. Besætningens mest rolige ko – nemlig Lora – var dog uheldig for nogen uger siden at miste sit halsbånd, inkl. transponder. Der gik nogle dage inden jeg fandt det på marken.

Det er før sket, at en ko har tabt sit halsbånd, som så normalt bare skal monteres igen. Men Loras transponder var HELT ødelagt, så den er lige til elektronikskrot. Gætter på, at hun har siddet fast på et eller andet med halsbåndet, så hun derved, eller efterfølgende, ved at træde på enheden, har ødelagt den. Nu skal hun have en ny på. Der er heldigvis nogle enheder på lager fra dengang, hvor besætningen var større end nu. Flere enheder er i øvrigt blevet ombyttet på 5 års garantien henover sommeren. Pludselig stopper der med at komme signal fra dem. Går ud fra, at det er batteriet, som ikke kan mere.

Køerne er alle, på nær én, i godt huld. Den ene, som er til den magre side, er en ung førstekalvs ko, som åbenbart koncentrerer sig om at producere mælk til sin kalv. Alle kalvene har for nylig været på vægten, hvor det kunne konstateres, at de også trives pænt. Men nu hvor græskvaliteten falder, må jeg vist snart til at fodre dem i kalveskjulet…

Gårdens kornmarker er blevet høstet, og halmen er blevet presset og afhentet. Min egen beholdning af halm er så stor, at der er rigeligt til et helt år, så jeg har derfor ikke fået frisk halm til eget forbrug ind i laden i år.

Har på det seneste haft lejlighed til at besøge to forskellige besætninger, som begge har dyr fra Balløjgården. Det var en fornøjelse at hilse på disse dyr. To af nedenstående billeder stammer fra besøgene, som også har været omtalt på besætningens Facebook-side.

Højindekstyren Balløjgårdens Pedro er fortsat til salg – se lige billedet af ham herunder. Snart kommer der mere detaljeret om ham.