Pelspleje og dyrevelfærd

Inspireret af flere af vores limousine-kollegaer, så har vi besluttet, at vores limousiner også skal have ko-børster i stalden. Tilbuddet til limousinerne om ekstra pelspleje er først og fremmest en investering i lidt ekstra dyrevelfærd.

Vi ser hver dag, at dyrene slikker sig og gnubber sig selv for at ordne pelsen, men af gode grunde kan de jo ikke selv nå alle steder på kroppen. De slikker også nogle gange hinanden, men vist mest for hyggens skyld, eller som en socialisering dyrene imellem. Derudover ser vi dem også hver dag klø sig på inventaret eller på diverse fremspring i stalden.

Så selvom vores dyr bliver klippet når de bliver taget på stald om efteråret og i øvrigt ikke er slemt støvet til, så er vi sikre på, at de vil blive glade for at bruge børsterne, og at dyrevelfærden vil stige et par grader.

Vi tror og håber også, at de vil klø sig mindre på selve inventaret, når de har børsterne. Og forhåbentlig bliver der fremover også færre tilfælde af at de skider eller tisser ud på foderbordet, hvis de bruger børsterne i stedet for at ”klø røv” på forværk / fanggitter !!

Den første børste blev sat op hos de fire højdrægtige køer i dag, og den blev hurtigt taget i brug. Ældstekoen Cita, der også er en ret dominerende ko, indviede børsten, helt som forventet. Hun vidste nærmest instinktivt, hvordan den skulle bruges! De to yngste af køerne gik lidt mere prøvede frem og fandt da også hurtigt fidusen. Der ligger to små videoer, som viser det, på vores Facebook-side.

Da vores dyr jo går i mindre grupper og fordelt i forskellige stier, så skal der i den kommende tid sættes en børste op i hver af de mest benyttede stier.

Til sommerbrug på marken har dyrene i flere år haft en rigtig stor kløpind i form af et halvstort væltet træ. Dyrene klør sig flittigt og nydende på det gamle træ, og sidegevinsten for os er, at de undlader at klø deres hoveder på hegnspælene, og at vi slipper for, at de kommer til at ødelægge det elektriske hegn.