Kvægleukose

En rigtig træls uge har vi haft her på gården. Læs videre og du vil forstå hvorfor.

Kvien Lise, som blev syg, og som jeg skrev om for nylig, blev bare dårlige og dårligere, med tiltagende lammelse i kroppen. Antibiotika virkede ikke på hende – hverken Curamox eller Aquacycline (… hun havde nu i øvrigt heller ikke feber). Det, som tilsyneladende gjorde en positiv forskel lige i starten, har nok været den smertestillende Metacam, som hun også fik.

Mandag formiddag ringede vores dyrlæge og orienterede om, at symptomerne med de hævede lymfekirtler kunne minde om kvægleukose – en sjælden og smitsom sygdom, som er forårsaget af enzooisk bovin leukose-virus. Sygdommen er anmeldepligtig. Der findes også varianter af sygdommen, som ikke er forårsaget af virus, og som ikke er anmeldepligtige.

Mandag eftermiddag så dyrlægen på kvien endnu en gang og anmeldte derefter mistanken til Fødevarestyrelsen. Med det samme blev vores besætning sat under offentligt tilsyn med alt hvad det indebærer. Der blev desuden varslet tilsynsbesøg i besætningen tirsdag, hvor der også skulle tages blodprøve af den syge kvie.

Ved tilsynet tirsdag blev alle øvrige dyr fundet sunde og raske. Vores egen dyrlæge aflivede og obducerede herefter kvien Lise. Det var en barsk omgang – specielt aflivningen af en rigtig god kvie, der indtil for nylig forekom helt normal og absolut sund.

Obduktionen viste store forandringer i lymfesystemet, ikke bare i kirtler på halsen men også i kirtler omkring især fordøjelsessystemet. Lymfeknuder, der normalt er i rosin-størrelse, var hos kvien på størrelse med bordtennisbolde. Beskrivelsen ”ondartet vækst af leukocyt-dannende væv” var meget dækkende for det, som vi så.

Onsdag aften kom svaret på blodprøven. Det var heldigvis negativt på enzootisk kvægleukose. Det åndede vi selvfølgelig lettet op over. Tankerne om mulige konsekvenser for besætningen af et positivt svar var bare slet ikke til at bære og stressede os helt vildt. Tilsynet kunne uden videre ophæves igen.

På baggrund af den negative analyse samt obduktionsfundene konkluderede dyrlægen i går, at kvien havde Sporadisk Bovin Leukose, Thymus varianten. Det er en leukose-variant, der ikke er smitsom, som ikke kan påvises med analyser og som der ikke findes nogen årsagsforklaring på.

Håber aldrig at vi skal opleve sådan et sygdomstilfælde og sådan en situation igen. Det var bare hæsligt. Men nu ved vi så altså, at limousiner også kan blive ramt af det, der vel bedst kan sammenlignes med kræft.

Lymfekirtlerne var symmetrisk hævede. Her nærbillede af hævet af lymfekirtel under øret.
Lymfekirtlerne var symmetrisk hævede. Her nærbillede af hævet af lymfekirtel under øret.