Forår 2021 på Balløjgården

Efter en vinter uden specielt mange begivenheder relateret til besætningen, så har der den seneste tid været mere gang i den.

Alle otte kælvninger er koordineret til at ske i løbet af ca. 5 uger. Kælvningssæsonen startede palmesøndag. I skrivende stund har fire ud af otte kælvet – alle lette uden hjælp. Håber det fortsætter på den måde.

For at køerne kan være rustet bedst muligt til kælvningerne, og for at kælvningerne skal være så lette som muligt, så er følgende tiltag gennemført:

  • Køer og kælvekvie har ca. 8 uger før forventet kælvning fået indgivet 1 styk Selen bolus med jod, kobber, cobolt og zink til vommen, så de skulle være dækket ind med mikromineraler (mineral-ubalance kan betyde at unormale og dyrlægekrævende kælvningsforløb).
  • Køer og kælvekvie er fodret restriktivt i forsøg på at dyrene ikke bliver for fede (… som de ellers tit har været i besætningen)
  • Dyrene har (som vanligt) haft tilnærmelsesvis fri adgang til almindelig mineralblanding type 3.
  • Køer og kælvekvie har fået et lille dagligt tilskud af protein de sidste fire uger inden forventet kælvning (… skulle efter sigende medvirke til at kalvenes fødselsvægte bliver mindre).

Der er foretaget og indberettet årsvejninger på de ældste af sidste års kalve. Vægtene bærer lidt præg af at der ikke blev fodret i kalveskjul i sommeren 2020 og af at tyrene blev ramt af lungebetændelse i december.

Der er foretaget forældreskabsbestemmelse på alle de ungdyr, som forventes at indgå i avlen, enten her i besætningen, eller hos andre.

Det er efterhånden fast procedure med forældreskabsbestemmelserne. Det betyder, at alle køerne allerede er forældreskabsbestemte, så er det kun kalve/ungdyr, der skal tages prøver af.

Tyrene er siden jul blevet tilskudsfodret med færdigblanding i stedet for valset byg plus proteinfoder. Det fungerer rigtig fint – let at have med at gøre og dyrene æder det gerne.

Der er solgt en løbekvie til avl samt to ungtyre til slagtning.

En polled ungtyr efter Risvang Gustav P er reserveret til senere afhentning.
En anden polled ungtyr, ligeledes efter Risvang Gustav P sat til salg på Dansk Limousine Forenings hjemmeside.