Betragtninger på en regnvåd Fastelavns søndag

Snart to måneder siden jeg sidst har skrevet her på hjemmesiden, så nu er det vist tid til en lille update…

Der kan godt være langt imellem besætningsnyheder, som rigtigt er værd at skrive om her på hjemmesiden – blandt andet fordi besætningen jo nu kun er halv størrelse af hvad den var for godt et år siden (… da Christian døde).

Denne uge har dog været relativt begivenhedsrig, og hvis jeg så også tager lidt gamle nyheder med, så er der helt klart basis for en lille tekst.

Denne uge er køer, kælvekvier og ungtyren Preben alle blevet klovbeskåret. Plejer godt nok ikke at klovbeskære så tidligt på året, men koen Liva stod med en forvokset forklov, som gjorde hende lettere halt, og så kunne vi ligeså godt tage dem alle en tur igennem boksen.

I går kælvede kvien Lindegården Nova. Der kom en tyrekalv på 47 kg. Nova fik lige en hjælpende hånd, men kunne såmænd sagtens selv have klaret det. Kalven har fået navnet Balløjgården Roland. Kalven er en ”butsnudet model”, og ligner dermed rigtig meget noget vi har set før. Måske heller ikke så underligt, da faderen er Engkjaer Get It, som jo er en god kvietyr, er brugt en del i besætningen gennem årene. Var lidt bekymret for om kalven nu også kunne finde ud af at patte, og om den kunne få lov til det, for Novas yver har rigeligt med ødemer, og hendes patter er faktisk lidt for tykke til at det er godt. Men ko og kalv fandt heldigvis ud af det sammen. Der findes billede af lille Roland på besætningens facebook-side…

Ungtyren Orla havde efterhånden nået en anseelig størrelse – han er netop sendt afsted til slagtning. Det gav luft i tyrestien.

Hvis jeg så lige kigger lidt længere tilbage, så så auktionsudvalget på tyren Balløjgårdens Preben som et emne for den kommende avlsdyrsauktion. Preben blev dog ikke udtaget, hvilket nok mest hænger sammen med, at han er genetisk hornet, og at han stadig er til den unge side (født 23. april 2019). Preben er naturligvis til salg direkte fra gården af. Preben er en superflot, rolig og kødfuld tyr efter den spændende franske tyr Engy. Må se at få taget lidt billeder af ham også…

Prøve til forældreskabsbestemmelse for Preben er taget og sendt – forventer snart at kunne trække en stamtavle for Preben, hvor afstamningen er bekræftet. Samtidig med prøven af Preben blev der nemlig også taget en prøve af kviekalven Balløjgårdens Petrine, efter franske Atlas. Petrines stamtavle er opdateret med forældreskabsbestemmelse. Petrine vurderes også at have avlspotentiale, så derfor er der også taget prøve af hende.

Og så lige et par ord om den megen regn, som vinteren har budt på. Selvsagt så sejler alle markerne også her, da jorden jo slet ikke kan tage fra. Nedbøren forhindrer dog ikke cirka halvdelen af dyrene i dagligt at gå ud på græsmarkerne, hvor de stadig finder lidt græs at nippe til. Tror ikke, at der har været dage, hvor dyrene har holdt sig inde pga. vejret. De er nogle robuste størrelser de limousiner…